Teheran, Iran

Gustaf må vara en duktig fotograf. Jag kanske kan slänga ihop ett blogginlägg eller två. Men vi vet vår gräns. Det finns saker vi inte klarar av. Att göra Shadis matlagning rättvisa är oss övermäktigt. Men vad vore vi för resebloggare om vi inte åtminstone gjorde ett försök?

Vi träffade Shadi via Couchsurfing, och efter en dejt på stan (på Irans enda fast food-kedja som serverar dizi, Mr Dizi) blev vi hembjudna till henne och hennes föräldrar på lunch. Vi infinner oss klockan ett: vattenkammade, tvättade bakom öronen, och med en bukett blommor vid handen. Osäkra på vad etiketten säger om skor (använd gästtofflorna), handskakningar (räck inte fram handen till någon av motsatt kön) och kindpussar (tre stycken) gör vi en nervös entré, men inser snart att ingen anledning till oro finns. Det enda problemet för en svensk – som vanligtvis motvilligt accepterar gåvor och gärna vill dela notor ner på öret – är att hantera den oerhörda gästvänlighet som är en naturkraft i Iran.

Och vilken lunch sedan! Först dricker vi en lemonad på rosenvatten och citron, och äter nötter, dadlar och torkad frukt. Sedan följer en hel parad av rätter – soppa med havre, tomater och koriander; två olika sorters rispilaff, tabrizisk sallad, yoghurt med spenat, vitlök, saffran och smulade rosenblad; picklad blomkål, sallad på färska örter och rädisor; yoghurtdrycken doogh och den oomtvistade juvelen i kronan: fesenjun – kyckling gratinerad med valnötter och granatäpple.
Lunchen avslutas med tre omgångar thé, och till det sharbati-kaka smaksatt med kardemumma, rosenvatten, saffran och pistagenötter.

Framåt femtiden rullar vi hemåt, tjocka som jultomten (och lika gråtglada), lastade med en säck fylld med nötter, russin, torkade utbankade plommon, smågodis och hembakade kakor. Om jag får uttrycka mig något okaraktäristiskt:

”Det var liksom bara… Wow.”

Annonser
Det här inlägget postades i Iran och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Teheran, Iran

  1. Inger Friding Wallenholm skriver:

    Härligt! Vilka upplevelser ni får! Och vad fin hon är, Shadi. / Ma

  2. pone skriver:

    vad härligt! har ni lärt er att spela med i gästfrihetsspelet än?

  3. Ping: Färdknäpp önskar Gott Nytt! | färdknäpp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s